starterslening verbouwen eigen huis hypotheek regelen_small
Mijn eerste woning kopen

Een eigen woning kun je helemaal aanpassen naar jouw wensen én je bouwt er vermogen mee op. Door de gestegen prijzen is het voor starters op de woningmarkt wel moeilijker geworden om een woning te kopen. Ook al doordat er strengere regels gelden dan vroeger. Zo kun je tegenwoordig niet méér lenen dan 100% van de waarde van de woning (of tot 6% extra voor energiebesparende maatregelen). Alle bijkomende kosten moet je dus met eigen geld betalen. Denk aan de verhuis- en inrichtingskosten. En aan de kosten voor ons advies en de notaris. 

Er is ook goed nieuws voor veel starters. Vanaf 2021 geldt er een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat scheelt 2% van de koopsom. Ook kun je als starter gebruik maken van speciale financieringsregelingen. Ik informeer je daar graag over. 

Mijn stappenplan naar jouw eerste woning

1

Wat kan je besteden?

Neem contact met mij op zodat ik samen met jou kan kijken wat je op basis van je inkomen kan lenen. Ik leg je dan ook de verschillende soorten hypotheken uit en laat je zien wat er gebeurd als je je renteperiode gaat kiezen en wat dat voor gevolgen heeft. Ik kan met bijna alle geldverstrekkers in Nederland samenwerken.

Nadat we weten wat je kan lenen bij de bank kunnen we samen kijken wat er voor dat budget te koop is. Is het bedrag dat je bij de geldverstrekker kan lenen niet voldoende dan gaan we kijken of de gemeente waar je een woning wilt gaan kopen gebruik maakt van de starterslening. Met behulp van de starterslening kan je nog een extra bedrag lenen waardoor je budget weer wat groter kan worden. Over bedrag dat je kan krijgen als starterslening betaal je de eerste drie jaar geen rente en geen aflossing. Na die drie jaar wordt beoordeeld of je inkomen voldoende is gestegen en moet je wellicht de starterslening in de resterende 27 jaar terugbetalen of we gaan op dat moment een hertoets aanvragen zodat je weer zonder rente en aflossing de starterslening voort kan zetten. De hypotheek bij de geldverstrekker ga je wel vanaf dag 1 betalen.

Daarnaast laat ik je ook zien wat je aan eigen middelen in moet leggen voor de hypotheek, heb je dat bedrag beschikbaar of willen je ouders het aan je schenken dan gaat nu het leuke werk beginnen.

2

Een leuke woning zoeken!

Je weet nu tot welk budget je kan gaan zoeken dan wordt het nu tijd om serieus op zoek te gaan naar een woning. Mijn advies zorg dat je op facebook een account aanmaakt en vrienden wordt met alle makelaars in de omgeving waar je een woning zoekt. Vaak zetten ze een preview op facebook voordat de woning op Funda komt.

Je kan op Funda een filter aanmaken zodat je direct dagelijks een update krijgt als er een woning beschikbaar komt die aan je eisen voldoet. Dan is het zaak om een bezichtiging in te plannen om te kijken of de woning net zo leuk is als op de foto’s of in ieder geval de potentie heeft om je eerste eigen stek te worden

Mijn advies: probeer meerdere woningen te bezichtigen zodat je weet wat je wel en niet zoekt in een woning.

3

Je droomhuis kopen

Je hebt je droomplek gevonden, nu wordt het zaak om te gaan bieden op de woning. Je kan daarvoor de hulp inschakelen van een aankopend makelaar of zelf de onderhandelingen gaan doen. Let er op dat je altijd koopt met een ontbindende voorwaarden financiering. Dat wil zeggen dat je zodra je mondeling toezegging hebt gekregen je nog de tijd krijgt om je financiering rond te krijgen. Meestal spreek je hiervoor een termijn van 4 tot 6 weken af.

Daarnaast spreek je ook af wanneer je de sleutels van het pand krijgt ( passeren woning). De meeste geldverstrekkers hebben een offertetermijn van 3 maanden en meestal kan ik die nog wel laten verlengen maar dan betaal je daar wel weer kosten voor. Omdat je starter bent op de woningmarkt hoef je dus niet eerst je eigen woning te verkopen, je huur kan je meestal met een maand opzeggen en ga je van huis uit op jezelf heb je helemaal geen opzegtermijn. Vandaar mijn advies om te proberen om binnen 3 maanden daadwerkelijk eigenaar te worden.

4

De hypotheek aanvragen

Zodra je mondeling prijsovereenstemming hebt bereikt neem je contact met mij op.

Daarna komen we echt op mijn terrein. Ik ga nog een keertje de soorten hypotheek met je doornemen en samen gaan we kijken welke rentevastperiode je echt wilt hebben. Daarna ga ik alle geldverstrekkers met je vergelijken om te kijken welke het beste bij je past. 

Ondertussen heb je ook een (concept) koopovereenkomst ontvangen. Die neem ik ook samen met jou door omdat in de koopovereenkomst belangrijke datums staan, zoals datum van passeren, tot wanneer je de tijd hebt om een financiering te regelen en wanneer er een bankgarantie moet worden gestort. Er komen nu allemaal termen voorbij welke ik samen met je door gaat nemen zodat je weet wat alles betekend en wat de gevolgen daarvan zijn.

Op basis van al deze informatie ga ik de offerte aanvragen bij de gekozen geldverstrekker.

5

Offerte doornemen en tekenen

In de meeste gevallen krijgen we binnen een week een rentevoorstel van die geldverstrekker. 

Die neem ik samen met je door en we gaan alle documenten verzamelen die de geldverstrekker nodig heeft. Zoals salarisstrook, werkgeversverklaring, kopie legitimatiebewijs, bankafschriftje met rekeningnummer waarvan ze gaan incasseren, taxatierapport ( of desktoptaxatie als dat geaccepteerd wordt).

Dan sturen we alles terug naar de geldverstrekker, die gaat alles controleren of dat is zoals ik dat heb aangegeven bij de aanvraag en als dat akkoord is brengen ze de definitieve offerte uit en kunnen de ontbindende voorwaarden financiering verlopen.

6

Aflopen ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn verlopen dan moet er nu vaak een waarborgsom of bankgarantie worden gesteld. Heb je voldoende eigen middelen dan is het advies om zelf het bedrag over te maken naar de notaris. Heb je dat geld niet dan kunnen wij een bankgarantie regelen. De verkoper heeft zodra de bankgarantie/waarborgsom is gesteld de zekerheid dat je aanwezig bent bij het passeren.

Beslis je na deze stap om toch het huis niet te kopen omdat je ergens anders een mooier huis hebt gezien dan moet je op dat moment de kosten betalen die de verkoper moet maken om de woning weer opnieuw te verkopen. Meestal wordt daar een standaardbedrag van 10% voor afgesproken maar dat kan ook meer zijn. 

7

Verzekeringen en voorlopige teruggaaf regelen 

Nu is het ook het moment om op zoek te gaan naar een opstal, inboedel en aansprakelijheidsverzekering. De opstalverzekering is verplicht de overige verzekeringen zou ik je zeker adviseren om af te sluiten. Heb je al een inboedelverzekering dan is het het slimste om je opstalverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten.

Wil je maandelijks een deel van de hypotheekrente terugvragen dan kunnen we dat nu ook alvast bij de belastingdienst een voorlopige teruggaaf aan gaan vragen.

8

De overdracht

Eindelijk is het zover, je gaat naar de notaris. Nu krijg je ook de sleutels van je nieuwe woning.

Mijn advies: maak nog even een afspraak met de verkopend makelaar om voor het passeren nog even door de woning te lopen zodat je zeker weet dat alles is zoals je hebt afgesproken. Je kan dan ook gelijk nog even de meterstanden doornemen zodat je die door kan geven aan de energiemaatschappij.

9

Verhuizen

Zorg er voor dat je aan alle instanties je nieuwe adres doorgeeft, ook bij de bank ook al krijg je dan geen papieren bankafschriftjes meer het is toch handig dat het juiste adres wordt vermeld

10

Belastingaangifte

Als je een woning hebt gekocht moet je vanaf dat moment ook belastingaangifte doen. Dit doe je normaal gesproken tussen maart en mei. Let er in het eerste jaar op dat je dan ook nog allemaal éénmalige aftrekpost hebt zoals notariskosten, taxatierapport, advieskosten, kosten van Nationale Hypotheek Garantie en uiteraard de hypotheekrente.

Kom je er niet uit dan kan ik je helpen met je belastingaangifte.

11

Wijzigingen in je omstandigheden

Vinden er wijzigingen plaats zoals nieuwe baan, je gaat samenwonen, uit elkaar, er komt een kleintje bij. Kortom alles wat eventueel van invloed kan zijn op je hypotheek of verzekering.

Laat het me even weten dan kan ik kijken of we nog verdere stappen moeten ondernemen.

Toen ik begon met dit artikel dacht ik valt wel mee wat ik te vertellen heb maar als je het helemaal uitschrijft is het best een boel informatie.

Laat je er niet door tegenhouden ik sleep je er door heen en neem je zoveel mogelijk werk uit handen.
Staat er toch nog een vraag tussen waar ik niet aan heb gedacht, bel me even dan leg ik het uit.

Tot snel! Pascâla

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Neem contact op als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. De financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een
energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling)
overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? 

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 18:00

Avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048851
Kifid 300.018315
KVK 84497637
Volg mij op social media
Deel deze pagina
© PG Financieel Advies