PG Actueel klein copy
Uitkomsten StarterScan: jongeren hebben hoge eisen voor eerste huis
19 juli 2024

De uitkomsten van de starterscan laten zien dat jonge starters hoge eisen stellen aan hun eerste huis. Daar is uiteraard niets mis mee alleen maakt het de kans om een woning te vinden wel kleiner in de huidige overspannen huizenmarkt.

Laten we samen kijken welk budget jullie hebben eventueel in combinatie met een starterslening om op die manier een goed inzicht te krijgen in wat er nu mogelijk is. Wellicht nu een iets kleiner huis maar met de potentie om in de toekomst uit te breiden met een uitbouw of dakkapel boven.

Renteaftrek vanaf 1 januari 2031: Bereid je voor op verandering
6 juli 2024

In 2001 kregen we onze eerste grote fiscale aanpassing van de hypotheekrenteaftrek.

Tot 1 januari 2001 was de renteaftrek onbeperkt. Vanaf 1 januari 2001 hadden we ineens nog maar recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek.

Toen leek het nog heel ver weg, maar de tijd breekt langzamerhand aan om te bedenken wat voor impact dat gaat hebben. Had je in 2001 al een hypotheekschuld en is die in 2031 nog niet helemaal afgelost, dan is het belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen voor jou kunnen zijn.

AOW 2024: hogere bedragen, leeftijd naar 67 jaar
1 december 2023

Vanaf 1 januari 2024 moeten mensen weer iets langer wachten voordat ze een AOW uitkering krijgen. Ben je geboren na 1 maart 1957 en voor 1 maart 1958 dan krijg je pas AOW als je 67 jaar wordt.

Altijd weer even een moment om je huidige hypotheek onder de loep te nemen. Het is altijd fijn om op pensioendatum lagere maandlasten te hebben. Met soms een relatief kleine verhoging in je huidige maandlast kan je de looptijd van je hypotheek inkorten zodat deze gelijk loopt met je pensioendatum.

Meer weten wat er in jouw situatie mogelijk is, neem dan even contact met mij op.

Is je hypotheek aflossen beter dan extra sparen voor je pensioen?
13 oktober 2023

Het loont de moeite om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van je pensioen- en hypotheekvermogen. Vroege inleg betekent lagere maandelijkse verplichtingen. Mijn persoonlijke visie is dat een combinatie van beide het beste is voor een zorgeloos pensioen. Sinds 1 januari 2013 kiezen de meeste mensen ervoor hun hypotheek volledig af te lossen, vanwege de hypotheekrenteaftrek en de huidige hogere rente.

Maar als je eerder een hypotheek hebt afgesloten, was een aflossingsvrije hypotheek vaak een optie. Onthoud echter dat sinds 1 januari 2001 de hypotheekrenteaftrek beperkt is tot 30 jaar. Dit betekent dat voor sommigen op 1 januari 2031 de aftrek geheel of gedeeltelijk komt te vervallen. Vanwege verhuizingen en bijbehorende erhogingen van je hypotheek zie je vaak verschillende ingangsdata in de praktijk. Bijvoorbeeld, als je je eerste hypotheek in 1995 afsloot, geldt de aftrekregeling tot 1 januari 2031. Als je in 2005 bent verhuisd en je hypotheek hebt verhoogd, is de rente over die verhoging aftrekbaar tot 2045.

Als je wilt weten wat voor jou de beste oplossing is, aarzel dan niet om contact met me op te nemen voor een afspraak. Samen kunnen we jouw situatie bespreken onder het genot van een kopje koffie of thee.

Scheiden: wie gaat waar wonen?
29 september 2023

Bij een echtscheiding kan je zeker met Nationale Hypotheek Garantie gebruiken maken van een verruimde toets waardoor er een grotere kans is dat één van beiden in de woning kan blijven wonen. Het kan stabiliteit bieden in een turbulente tijd en voorkomt gedwongen verkoop van je huis.

Ik vertel je graag wat er mogelijk is in jullie situatie.

Hoe kan ik toch een huis kopen als starter?
28 september 2023

In steeds meer mediaberichten lees ik dat het voor starters niet mogelijk is om een woning te kopen. Toch regel ik nog wekelijks hypotheken voor starters op de woningmarkt. Ik ga niet zeggen dat het simpel is maar er zijn zeer zeker nog wel mogelijkheden.

Is een aflossingsvrije hypotheek nog een verstandige optie?
17 september 2023

Er komt regelmatig in het nieuws dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk is of dat het gevaarlijk zou zijn om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

Het is absoluut mogelijk om nog steeds een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, wel zijn de regels hiervoor verder aangescherpt. Je mag nog maar tot 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen.

Hypotheek na je 57e vaak een stuk lager
15 september 2023

Mensen worden in Nederland steeds ouder en we moeten langer doorwerken voordat we met pensioen gaan, maar bij de banken geldt nog steeds dat vanaf je 57e met je pensioeninkomen gerekend gaat worden. Dus ben je rond de 55 dan kan het zinvol zijn om net iets eerder te beginnen met eventuele plannen voor een verhuizing of verbouwing.

Meer weten wat het verschil is tussen voor en na je 57e iets te financieren, plan een afspraak in en ik laat je de verschillen zien.

De verhuisregeling, kan ik mijn lage rente meenemen naar een nieuwe woning?
30 augustus 2023

Je hebt de afgelopen jaren geprofiteerd van de lage rente en nu heb je een lage rente die nog lang vaststaat. Maar het huis waar je nu in woont wordt nu eigenlijk te klein of je wilt naar een duurzamere woning verhuizen. Kan je dan die lage rente meenemen en hoe werkt dat dan.

Overwaarde gebruiken om je huis te verduurzamen
23 juni 2023

Woon je in een koopwoning en wil je gaan verduurzamen dan zijn er vele mogelijkheden om dat te financieren. Wil je weten wat voor jou de beste optie is neem dan even contact met mij op dan laat ik je zien welke optie’s je hebt.

Ontspannen op vakantie, zo doe je dat!
8 juni 2023

Omdat het niet altijd over een hypotheek hoeft te gaan.

Fijne vakantie iedereen en check voor de zekerheid nog even je reis en annuleringsverzekering zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan als er ineens iets tegen zit.

Zo kun je besparen op je woonlasten!
28 april 2023

Vanaf 2024 komt het prijsplafond weer te vervallen. De energieprijzen zijn wel aan het zakken maar nog steeds fors hoger dan in 2021. Het is dus nog steeds zinvol om te besparen op je energielasten. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen voor particulieren afgeschaft. Heb je nu geen spaargeld beschikbaar om de zonnepanelen te kunnen betalen, neem dan contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden.

Dalende huizenprijs: hoe groot is de kans dat jouw huis onder water komt te staan?
14 april 2023

Er is nog steeds een enorme krapte op de huizenmarkt. Ik zie dat er gelukkig weer wat ruimte komt in sommige delen van het land om te gaan onderhandelen over de vraagprijs. Maar dat is nog lang niet overal het geval.

Als je de media mag geloven is het kommer en kwel op de huizenmarkt maar laten we even niet vergeten dat de huizenprijzen vorig jaar extreem hoog waren en dat mensen door de lage rente ook nog eens fors gingen overbieden. Is het dan zo gek dat de huizenprijs nu lager is dan een jaar geleden?

Het artikel in de link is met name van toepassing op degene die de afgelopen twee jaar op de top van de markt hebben gekocht en waarschijnlijk ook nog fors hebben overboden. Waarschijnlijk wel met een hele lage rente. Door de hele lage rente heb je weinig renteaftrek, maar voordeel daarvan is ook dat als je aflost dat nog sneller effect heeft. Misschien heb je ondertussen een salarisverhoging gehad en is er ondertussen meer ruimte ontstaan om toch die top van je hypotheek af te halen.

Mijn advies: neem nog eens je huidige uitgavenpatroon onder de loep en kijk of er een mogelijkheid is om maandelijks iets extra’s te reserveren om extra af te lossen op de hypotheek. Op die manier kan je er ervoor zorgen dat er een goed evenwicht is tussen nu leven en de vrijheid behouden om in de toekomst nog te kunnen doorstromen naar een grotere woning zonder dat je met een verkoopverlies blijft zitten.

Wellicht heb je net je belastingaangifte ingevuld en blijkt dat je geld terug krijgt van de belastingdienst, dat geld zou je dus kunnen besteden aan aflossen van de hypotheek of verduurzamen van je woning om zo de waarde van je woning te vergroten.

Dus onderstaand artikel is geen reden tot paniek maar iets om over na te denken. Want lage maandlasten nu zijn fijn, maar als dat je in de toekomst gaat belemmeren om te verhuizen kan je dat beter nu alvast oplossen.

Wil je weten wat in jouw situatie het beste is neem dan even contact met mij op.

Overlijdensrisicoverzekering vaak niet verplicht maar wel verstandig
31 maart 2023

Als je gaat samenwonen of trouwen wil je samen lang en gelukkig blijven leven. Helaas komt het toch steeds vaker voor dat mensen jonger komen te overlijden dan verwacht. Als je dan geen overlijdensrisicoverzekering hebt gesloten blijft de hypotheek of huur gewoon doorlopen en moet betaald worden van één inkomen. Wil je voorkomen dat je partner in de financiële problemen komt of meer moet gaan werken om de lasten te kunnen betalen. Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering de oplossing.

Wil je weten of in jullie situatie alles goed geregeld is neem dan even contact met mij op en dan check ik even of jullie situatie nog steeds up to date is.

Hypotheekvormen en rentevaste periode: wat moet je kiezen?
17 maart 2023

Als je een huis koopt, mag je de hypotheekrente aftrekken als je belastingaangifte doet. Daar gelden wel regels voor. Zo moet je jouw hypotheek volgens een strak schema aflossen. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.  Neem even contact met mij op en ik kan uitzoeken wat voor jou in jouw situatie het beste is. 

Hypotheek meenemen naar ander huis
23 februari 2023

De rente is het afgelopen half jaar behoorlijk gestegen. Heb jij de rente de afgelopen 5 jaar vastgezet op je huidige hypotheek en wil je nu gaan verhuizen. Dan is er goed nieuws. Bij de meeste geldverstrekkers kan je de hypotheekrente meeverhuizen naar een nieuwe woning. Wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is en wat de voorwaarden zijn van jouw geldverstrekker, neem dan even contact met mij op en ik zoek het voor je uit.

Huis verduurzamen met je hypotheek, hoe werkt dat?
3 februari 2023

Wil je graag je woning verduurzamen maar heb je daar niet de eigen middelen voor, dan kan verhogen van je hypotheek een oplossing zijn. Wil je weten wat er mogelijk is, neem dan even contact met mij op. Ik zet dan de diverse mogelijkheden op een rijtje voor je zodat je kan kijken wat de beste optie is: verhogen hypotheek, energiebespaarlening of een persoonlijke lening.

Verbouwingshypotheek: wat is er mogelijk?
20 januari 2023

Woon je al wat langer in je huis en zie je al die woonprogramma’s voorbij komen, dan gaat het bij sommige mensen toch kriebelen om wat aan hun eigen koopwoning te veranderen. Heb je momenteel niet het spaargeld om direct met de verbouwing aan de slag te gaan dan kan je voor de verbouwing de overwaarde van je woning opnemen om te gaan verbouwen of een persoonlijke lening afsluiten. Wil je meer weten over welke mogelijkheden er voor jou zijn neem dan even contact met mij op dan laat ik je zien welke optie’s je hebt.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie en wat zijn de voordelen?
13 januari 2023

Wil je een huis kopen en is de koopsom € 405.000,00 of lager dan kan je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie, wat daar de voordelen van zijn kan je in dit artikel lezen.

Hypotheekrente: stijging of daling?
6 januari 2023

Een van de moeilijkste vragen voor mensen die een huis kopen, hoe lang zet ik de rente vast. Wat gaat de rente doen. Die glazen bol heb ik helaas niet. Wel kan ik je helpen om de beslissing voor de rentevastperiode te nemen.

Hypotheekrenteaftrek 2023 verder omlaag
28 december 2022

Het lijkt altijd fijn als de belastingtarieven naar beneden worden bijgesteld. Nadeel daarvan is dat de aftrek ook naar beneden gaat omdat je ook tegen het lagere tarief kosten af mag trekken zoals de hypotheekrente.

Vooral voor de hogere inkomens is dit nadeliger geworden omdat je over je salaris wel in de hoogste schaal belasting betaald maar de hypotheekrente nog maar af mag trekken tegen het lagere tarief van 36,93%.

Energiekosten 2023: prijsplafond, subsidie en energietoeslag
16 december 2022

Op de valreep is het energieplafond toch geregeld voor 2023.

Gunstig energielabel loont meer dan ooit
9 december 2022

Tot twee jaar geleden waren de meeste mensen niet bezig met een energielabel voor een woning, dat is tegenwoordig met de hoge energieprijzen wel anders. Wil je weten wat er financieel mogelijk is om energiebesparende maatregelen uit te laten voeren aan je woning, neem contact met mij op.

AOW 2023: bedragen omhoog, pensioenleeftijd ook
25 november 2022

De nieuwe cijfers voor 2023 druppelen langzaam binnen. De nieuwe bedragen voor de AOW zijn nu ook bekend

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Hypotheek 2023: NHG omhoog, maximale aftrek omlaag
11 november 2022

Het goede nieuws is dat de grens van Nationale Hypotheek Garantie naar € 405.000,00 gaat. Van de week zijn ook de normen bekend gemaakt voor volgend jaar. Helaas mogen de meeste mensen net iets minder lenen. Wil je weten wat de nieuwe normen voor jou gaan betekenen neem dan even contact met mij op.

Bespaar tips
13 oktober 2022

De meeste tips zijn waarschijnlijk al bekend, eentje die in mijn optiek mist is 1x per week boodschappen doen scheelt je tijd en impulsaankopen. Heb je nog een goede bespaartip klik dan op de link onderaan het artikel en maak kans op de € 1.300,00 die LevenWonen beschikbaar stelt.

Hier kan je ook de bespaartips vinden die mensen al ingestuurd hebben.

Prijsplafond energie
22 september 2022

Het zijn moeilijke tijden, gelukkig is er voor iedereen die dit jaar een nieuw energiecontract heeft moeten afsluiten toch een klein lichtpuntje. Er wordt een plafond afgesproken zodat die hele hoge voorschotten wellicht enigszins getemperd kunnen worden. Neemt niet weg dat het besparen op gas en elektriciteit nog altijd verstandig is. Maar ook dat kost geld wat er in deze dure tijd vaak niet is. Een optie is om je hypotheek te verhogen maar vanuit de energiebespaarlening zijn er ook mogelijkheden zonder dat je naar de notaris hoeft. Pak je twee dingen aan om te verduurzamen dan kan je als particulier ook in aanmerking komen voor subsidie. De extra kosten van de lening kan je dan verrekenen met de lagere energielasten en je wordt minder afhankelijk van prijsstijgingen op energie.

Huishoudboekje
15 september 2022

Met alle berichten van stijgende energieprijzen, boodschappen die steeds duurder worden is inzicht krijgen in je uitgavenpatroon belangrijk. Ik heb een budgetteringsformulier voor je om een goed overzicht te krijgen. Stuur me even een mailtje en ik zet hem naar je door pascala@pgfinancieeladvies.nl

Verduurzamen?
18 augustus 2022

Wil je ook graag je huis verduurzamen maar weet je niet hoe je dat moet gaan financieren neem dan contact met mij op. Vaak zijn er mogelijkheden binnen je hypotheek maar ook vanuit de overheid zijn er mogelijkheden met de energiebespaarlening en in sommige gemeentes hebben ze ook een duurzaamheidshypotheek.

Heb je vragen? 

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 18:00

Avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048851
Kifid 300.018315
KVK 84497637
Volg mij op social media
Deel deze pagina
© PG Financieel Advies