PG Actueel klein copy

Hoe kan ik toch een huis kopen als starter?

28 september 2023

In steeds meer mediaberichten lees ik dat het voor starters niet mogelijk is om een woning te kopen. Toch regel ik nog wekelijks hypotheken voor starters op de woningmarkt. Ik ga niet zeggen dat het simpel is maar er zijn zeer zeker nog wel mogelijkheden.


Hieronder een paar tips en tricks om toch een woning te bemachtigen.

starterslening verbouwen eigen huis hypotheek regelen_small
Instapklaar huis of niet?

Ga niet naar een instap klaar huis kijken. Waarom zul je denken. De belangrijkste reden is dat er minder concurrentie is. Iedereen is op zoek naar dat instapklare huizen omdat je daar zo in kan. Wat je ziet is dat de woningen met een lelijke keuken of badkamer langer te koop staan. Je hebt dus minder concurrentie bij het bieden als je voor een huis kiest waar nog iets aan opgeknapt moet worden. Een keuken kan je soms best goedkoop vervangen door een 2e hands keuken die op marktplaats te koop staat. Maar wellicht is er, doordat je nu niet hebt hoeven overbieden, nog ruimte in de hypotheek om een verbouwing mee te financieren. Je kan beter de verbouwing financieren dan te overbieden op een instapklare woning. 

Salarisverhoging in zicht?

Kijk of je binnen nu en 6 maanden nog een salarisverhoging krijgt. Als je binnen 6 maanden namelijk een onvoorwaardelijke salarisverhoging krijgt, mag ik daar nu al mee rekenen voor de hoogte van de hypotheek. 

Laag energielabel?

Kijk naar woningen met een laag energielabel. Bij bijna alle geldverstrekkers mogen we tegenwoordig € 9.000,00 extra lenen (bovenop het maximale hypotheekbedrag op basis van je inkomen) om energiebesparende maatregelen aan te brengen zoals isolatie, zonnepanelen, HR+++ glas, etc..

Starterslening mogelijk?

Onderzoek of er in je gemeente een starterslening mogelijk is. Met de starterslening krijg je een extra budget van €30.000 - €50.000 (dit verschilt per gemeente) beschikbaar waardoor het net wel lukt om een woning te financieren. Bijkomend voordeel is dat je over de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen over die extra lening. Daarna volgt er iedere 3 jaar een hertoetsing. Is je inkomen min of meer gelijk gebleven, dan hoef je de lening pas na 30 jaar terug te betalen of wanneer je gaat verhuizen. Ben je wel meer gaan verdienen, dan wordt er bij de 3-jaarlijkse hertoetsing gekeken wat je inkomen is en hoeveel je dan maandelijks aan de starterslening moet betalen. 

Een huis met mogelijkheden om later uit te breiden?

Zit er bij het huis dat je ziet in de lagere prijsklasse een slaapkamer minder dan je zoekt, kijk dan eens of er ruimte is om een dakkapel te plaatsen. Wellicht niet direct op basis van je inkomen maar als je in de toekomst meer gaat verdienen kan je zo'n uitbreiding wel meefinancieren. 

Buiten de grote steden?

Kijk buiten de grote steden, daar zijn de prijzen nu éénmaal lager.

Last but not least 

Komende zaterdag 30 september is het Open Huizen Route van de NVM en kan je zonder afspraak bij meerdere woningen binnenlopen!

Nieuwsgierig geworden. Klik op de link hieronder voor mijn uitgebreide stappenplan om een eerste woning te kopen.

Wil je weten wat er voor jou mogelijk is, bel of mail mij even en dan plannen we een afspraak in.

Heb je vragen? 

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Lees ook onze andere blogs

starterslening verbouwen eigen huis hypotheek regelen_small

Hoe kan ik toch een huis kopen als starter?

28-09-2023

Is een aflossingsvrije hypotheek nog een verstandige optie? kopie

17-09-2023

Te koop bord

De verhuisregeling, kan ik mijn lage rente meenemen naar een nieuwe woning?

30-08-2023

belasting dienst

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

03-02-2022

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 18:00

Avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048851
Kifid 300.018315
KVK 84497637
Volg mij op social media
Deel deze pagina
© PG Financieel Advies