PG Actueel klein copy

Is een aflossingsvrije hypotheek nog een verstandige optie?

17  september 2023

Er komt regelmatig in het nieuws dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk is of dat het gevaarlijk zou zijn om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

Het is absoluut mogelijk om nog steeds een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, wel zijn de regels hiervoor verder aangescherpt. Je mag nog maar tot 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen.

Consequentie is wel, omdat je niet voldoet aan de aflossingseis, dat je geen hypotheekrente aftrek meer hebt. Eerlijk is eerlijk met de huidige rente komt een aflossingsvrije hypotheek daardoor in een hoop gevallen niet meer heel voordelig uit. Dus de bruto maandlasten zijn wel voordeliger maar netto, na renteaftrek, komt het er een stuk onaantrekkelijker uit te zien.

Ga je het geld echter gebruiken voor iets anders dan aanschaf van de woning of woningverbetering, dan heb je toch al geen renteaftrek meer en dan kan aflossingsvrij lenen wel weer een optie zijn.

Oud recht

Heb je voor 31-12-2012 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan heb je geen aflossingsverplichting en mag je de aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning en behoud je dus het recht op hypotheekrenteaftrek. In dat geval heb je dus wel een besparing op zowel je bruto als netto maandlasten.

Is het gevaarlijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten? 

In mijn optiek niet, als je maar weet waarom je het doet en wat je doel is om het te doen.

Ben je of ga je bijna met pensioen dat zou ik zeker kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek zolang de totale hypotheek onder de 50% van de waarde van de woning is. Je hebt daarmee namelijk een lagere maandlast. Een hypotheek loopt altijd voor een periode van 30 jaar en als je rondom de pensioengerechtigde leeftijd bent is het nog maar de vraag of je over 30 jaar dus nog wel in de woning woont, dus is het aflossen niet je hoogste prioriteit. Wat wel je prioriteit is, is om te wonen in een leuke woning waarbij je lagere maandlasten hebt zodat je prettig kunt leven op je oude dag.  

Los je de hypotheek af, dan wordt daardoor je erfenis groter maar heb je zelf op pensioenleeftijd een hogere maandlast en minder geld om te besteden aan je dagelijkse uitgaven.

Nog een belangrijks aandachtspunt, aflossingsvrij wil niet zeggen dat je niet af mag lossen. Je bent het alleen niet verplicht. Dus heb je geld over dan kan je nog steeds aflossen op je hypotheek alleen bepaal je dan zelf wanneer en hoeveel.

Verstandige optie?

Kortom er is geen eenduidig antwoord te geven of een aflossingsvrije hypotheek interessant is voor jou. Of het een verstandige optie is, is afhankelijk van je leeftijd, levensfase en de bestemming van het geld dat je leent. Het kan dus in verschillende situaties nog steeds een hele goede hypotheekvorm zijn.

Wil je weten wat in jouw situatie het beste is, neem contact op. Dan plannen we een afspraak in

Heb je vragen? 

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Lees ook onze andere blogs

Renteaftrek vanaf 1 januari 2031: Bereid je voor op verandering

06-07-2024

starterslening verbouwen eigen huis hypotheek regelen_small

Hoe kan ik toch een huis kopen als starter? kopie

28-09-2023

Is een aflossingsvrije hypotheek nog een verstandige optie? kopie

17-09-2023

Te koop bord

De verhuisregeling, kan ik mijn lage rente meenemen naar een nieuwe woning?

30-08-2023

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 18:00

Avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048851
Kifid 300.018315
KVK 84497637
Volg mij op social media
Deel deze pagina
© PG Financieel Advies